PDA

Tüm Versiyonu Göster : WHM Ayarları

geliver
31.12.2007, 15:01
Arkadaşlar valla chok uraştım c paneli çalıştırmayı başardım. Fakat ayarlar hakkında birçok bilgi eksikliğim var.

Şimdi benim bazı sorularım olacak ve daha kolay anlatabilmek için yaptığım serverda izlediğim adımları örnek vereceğim.

Öncelikle benim ingilterede bir dedicate hesabım var ve hosting işi yapıyoruz. Benden önceki eleman direct admin kurmuş servera fakat birçok sorun yaşıyoruz. Bu yüzden kendim bir server yapıp tüm müşterilerimi bu servera aktarmak istiyorum. Biraz araştırdıktan sonra gördümki cpanel en sorunsuz sistem. Öncelikle şirketimizde bir deneme yapmak için bir bilgisayara centos 4.4 kurdum sırasıyla aşağıdaki işlemleri yaptım.
1- Öncelikle router kullandığım için tüm portları serverın ip sine yönlendirdim (192.168.1.6) Internet üzerindeki ip ise 85.108.236.116
2- Centosu kurarken Hostname olarakta red.uindeks.com ismini verdim. uindeks.com bana ait kayıtlı bir domain. Ağ geçidi olarak 192.168.1.1 Birincil DNS = 192.168.1.1 Bu kısmı dğrumu yaptım acaba
3- Centos kurulumu bittikten sonra 85.108.236.116 için 15 günlük whm lisansı aldım ve cpaneli kurdum.
4- uindeks.com u resellerclup dan almıştım ve bu domaine bir dns paneli satın aldım ve DNS yönetim paneline girdiğimde
A Records
19117962.dns.uindeks.com. 67.15.35.113
NS Records
72977.mercury.orderbox-dns.com.
72977.venus.orderbox-dns.com.
72977.earth.orderbox-dns.com.
72977.mars.orderbox-dns.com.
olduğunu gördüm ve bende bi kaç şey ekledim;
A Records
uindeks.com. 85.108.236.116 TTL:38400
www.uindeks.com. 85.108.236.116 TTL:38400
MX Records
mail.uindeks.com. MX Priority:0 TTL:172800
CName Records
Herhangi birşey tanımlamadım boş yani
NS Records
Burayada hiçbirşey eklemedim
TXT Records
uindeks.com. "85.108.236.116" TTL:172800
SOA Paramaters
Burdaki şeye hiç dokunmadım
Şimdi buda bir sorum var= Müşterilerimin domain name lerini yönlendirmeleri için ns1.uindeks.com gibi bir ns adresini burdamı tanımlıyoruz.Ve burada başka tanımlamam gereken birşey varmı örneğin red.uindeks.com'u buraya kaydetmem gerekiyormu.

5- Bunları yaptıktan sonra cPanel® ile whm paneline girdim fakat burda işeri biraz karıştırdım sanırım ilk defa gördüüm bir sistem olduğu için Şimdi benim whmde yapmam gereken genel ayarlar ne. Benim kafama göre yaptığım şeyleri anlatıyım.

WHM ayarları
1- İlk olarak Basic cPanel/WHM Setup da

Main Shared Virtual Host IP = 192.168.1.6 gözüküyor doğrumu acaba (Unutmayın router kullanıyorum)
Hostname = red.uindeks.com centosu kurarken verdiğim isim bunu başka yerde de tanımlamam gereklimi. Örneğin domainime ait DNS yönetim panelimde
Primary Nameserver ve diğerleri = Domainim için aldığım DNS yönetiminde bana verilen
72977.mercury.orderbox-dns.com.
72977.venus.orderbox-dns.com.
72977.earth.orderbox-dns.com.
72977.mars.orderbox-dns.com.
adresleri sırayla girdim doğrumu yaptım bilmiyorum

Domain Time To Live = Yine DNS kontrol panelimde yazdığım TTL yi burdakiyle değiştirdim yani 38400 yaptım bunun ne işe yaradığını bilmiyorum niye böyle yaptığıma gelincede bir domainde böyle görmüştüm. dedim daha sağlıklı oluo herhalde

Master Nameserver = Burayı boş bıraktım ne yazılacak bilmiyorum

2- Bir account açtım account name=geliver ve host olarakda uindeks.com verdim ve reseller yaptım yanlışmı yaptım bilmiyorum bunu kendime ait domainleri tutmak için yaptım

3- Sonra farkettimki WHM panelin soltarafında menü yok ve next butonu var orda next diye diye bişiler yaptım ve en sonunda menü geldi

4- Dedim şimdi bişiler deniyim. Sub domain açtım test.uindeks.com diye fakat çalışmadı. uindeks.com a ulaşabildiim halde subdomaine dışardan yani serverın bağlı olduğu ağ dışından ulaşamıyorum. Yani Ağdaki herhangi bir bilgisayardan test.uindeks.com yazdığımda çalışıyor ama evde bu subdomaine girmeye çalıştığımda bağlanamıyorum.

5- Maili denemek için admin@uindeks.com olarak bir hesap açtım ama ne bağlanabildim nede bu adrese mail yollayabildim

işte arkadaşlar c panel hikayem bu.

WHM kurulduktan sonra hangi ayarlar nasıl yapılması lazım Yanlış yaptığım şeyler nelerdir sırasıyla neler yapmam lazımdı NS1.uindeks.com şeklinde kullanabilmem için ne yapmam lazım birileri anlatabilirmi bunu. Yardımcı olacak kişiye root şifresini verebilirim. Burada sorunsuz çalıştırabilirsem güzelbir makina yapıp data centera koymak ve reseller paketleri satmak istiyorum. Bu server kurulum ve ayarları öğrenmek için yani. Ayrıca sorunsuz bir şekilde kurulumu yapmayı öğrendiğimde 0 dan Cpanel li bir server nasıl kurulur diye makale yazmak istiyorum benim gibi bu işlere yeni başlamış arkadaşlara yardımcı olması için.
Şimdiden teşekkür ederim

geliver
02.01.2008, 11:45
yokkmu bir cevap :/

ub
02.01.2008, 23:03
Öncelikle DNS panelinde ns1.domain.com ve ns2.domain.com şeklinde (domain.com yerine sizin alan adı gelecek tabi) tanım yapıp, ip adreslerinide sizin makinenin ipsi olarak göstermeniz gerekiyor. Bu şekilde çalışacaktır.

Daha sonra cpanel'in WHM bölümüne girmeniz gerekiyor
http://192.168.1.6:2086 şeklinde.
Burada zaten ayar yapmanızı sağlayan bir sihirbaz çıkacak. Onun sorularını cevaplarsanız standart ayarlar yapılmış olur. cpanel bundan çok daha fazla ayara ihtiyaç duyar. Ayrıca cpanel'i local bir ip ile çalıştırdığınız için yaptığınız herşey gerçek sunucuda çalışacağı gibi çalışmayabilir. Ek network bilgisine ihtiyacınız olacaktır.

Benim size tavsiyem makine kurup bir datacenter'a koymak yerine, managed bir sunucu kiralayıp, kurulum ve sistem ayarlarını teknik ekibe bırakmak. Bizim sunucularımız bu şekilde TR Hosting'te tutuluyor. Kurulum ve güncelleme gibi işlerle uğraşmanıza gerek kalmıyor. Ayrıca cpanel lisansıda anlaşmalı oldukları için çok daha ucuza geliyor. Özellikle güvenlik konularında da çok fazla bilginiz yoksa benim tavsiyem bu şekilde olur.

Bu şekilde yapmayıp illaki kendim kurmak istiyorum derseniz benim tavsiyem cpanel.net sitesindeki dökümanları okumanız ve hatta hatmetmeniz :)